Sfaturi pentru cei care debuteaza in domeniul freelance-ului

In zilele noastre sa iti valorizezi competentele si experienta cand piata este dificultate sau sa iti schimbi locul de munca si sa te lansezi pe cont propriu poate sa fie un lucru destul de dificil.

Dar daca te-ai decis, vrei sa incepi sa lucrezi pe cont propriu, daca ai dobandit o experienta practica intr-un domeniu precis, daca iubesti provocarile si ai si un bun simt comercial cu siguranta ca te vei descurca. Iata cateva sfaturi insa pentru a fi sigur ca incepi cu dreptul in activitatea ta de liber profesionist.

Incearca sa te specializezi intr-un anumit domeniu de competenta. Cel mai bine ar fi sa fii specialist decat generalist si sa te specializezi intr-un anumit domeniu. Vei dobandi astfel mai multe competente si vei fi mult mai apt sa raspunzi unei cereri precise. Daca oferta ta are un anumit public tinta vei castiga mai multa credibilitate in ochii potentialilor tai clienti.

Nu te precipita. Atunci cand debutezi ca freelancer cel mai bine ar fi sa iti stabilesti in mod precis obiectivele atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ. Pe termen scurt, scopul este sa iti creezi un portofoliu si sa tii cont de cat vrei sa castigi dar si de cheltuieli.

Trebuie sa stabilesti numarul de zile lucrate, timpul luat pentru a cauta clienti – un aspect deloc de negljat si numarul de clienti pentru a-ti atinge obiectivele. Trebuie si sa compari tarifele celor din concurenta, dar si sa ceri sfatul unor profesionisti pentru a le afla sfaturile si pentru a invata care sunt cele mai bune metode pentru a incepe cat mai bine.

Trebuie sa fii cat mai sincer si clar cu potentialii clienti – iata niste atuuri pentru care vei fi respectat. Nu minti atunci cand vine vorba despre competentele tale, defineste de la inceput tarifele, dar si un termen limita pentru proiecte si sarcini.

Trebuie sa stii sa profiti de reteaua ta. Trebuie si sa iti construiesti o retea pentru a-ti putea dezvolta activitatea de freelancer. Cauta unele asociatii, forumuri, comunitati unde poti comunica cu alti freelanceri. Trebuie sa ai mereu un site web si un blog ireprosabile.

Trebuie si sa stii cum sa dialoghezi si sa asculti. Pentru a convinge un client cel mai bine ar fi sa subliniezi cum lucrezi si nu diplomele obtinute de-a lungul timpului. Asculta clientii pentru a obtine un maximum de informatii, pentru a inspira incredere si pentru a evalua cat mai bine nevoile acestora.

Greselile de evitat.

–         la inceput nu accepta orice proiect sau misiune mai ales daca nu sunt in domeniul tau de competenta.

–         nu da sfaturi gratuite, poate clientul se decide sa faca el totul singur.

Cel mai bine ar fi sa fii mereu perseverent si increzator. Te vei confrunta si cu perioade super aglomerate si cu perioade « goale ». Nu ezita sa ceri sfaturi mereu si sa te informezi mereu deoarece tot timpul apar lucruri noi. Este o meserie in constanta miscare si evolutie.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

Hide me
Sign up! Veti fi la curent cu informatii utile oricarui freelancer.
Name: E-Mail:
Show me
Web Analytics