Freelancer- nu iti negocia niciodata tariful

Cel care spune “sa taiem para in doua” este de obicei cel care tine cutitul. Si tu esti para despre care vorbeste.

In calitate de freelancer ti se cere in general sa ai mereu niste tarife negociabile. Este un lucru normal din partea clientului. Daca un client va negocia mai putin plata pe ora va reusi si sa faca unele economii. Si din punctul de vedere al clientului se merita sa incerce.

Si in zilele noastre multi freelanceri cedeaza negocierilor si scad preturile pentru serviciile lor. Motivul principal este unul evident. Nu vor sa isi piarda contractele sau clientii. Si dupa atatea eforturi depuse pentru a gasi clienti noi si misiuni sau proiecte noi liberii profesionisti nu isi permit sa piarda un proiect sau o misiune noua pentru o diferenta de cativa lei

Dar trebuie sa tii cont de cateva lucruri:

–         aproape toate persoanele care iti cer sa scazi tariful vor plati pana la urma pretul fixat inca de la inceput. Rar vei gasi unii clienti care vor merge sa caute altundeva deoarece nu pot sa se bucure de o reducere de pret de ultim moment.

– scaderea constanta a tarifului va duce pana la urma la o degradere constanta a profesionalismului tau. Diferenta intre profesionisti si intre amatori este urmatoarea – primii sunt determinati sa ramana pe pozitii atunci cand vine vorba despre tariful lor. Daca obiectivul tau este sa construiesti o « firma » solida si care sa mearga cat mai bine si care sa ajunga cat mai departe nu ar trebui sa iti cobori niciodata standardele.

Ai grija la clientii care iti cer mereu sa cobori preturile. Orice freelancer isi doreste mereu sa fie tratat de catre toti clientii cu respect si cu profesionalism, asa cum merita din plin. Daca ai un client care te asociaza cu micul sau neopot care “face si el site-uri web”, vei avea inca de la inceput probleme. Clientii care pun probleme sunt problematici inca de la inceput.

Numarul de proiecte la care poti lucra in acelasi timp este si el uneori restrans. Si in general, teama de a nu gasi proiecte sau misiuni il duce pe un liber profesionist sa accepte orice tip de munca sau orice tip de proiect pentru un client care este gata sa plateasca. Trebuie sa te gandesti insa de doua ori inainte de face un astfel de pas. Mai bine renunti si continui sa mai cauti proiecte noi decat sa te angajezi pe termen lung cu un client care va fi toxic pentru afacerea ta.

Cel  mai bine ar fi sa negociezi durata proiectului si nu pretul. Poti lucra cu acelasi tarif dar pe o perioada mai scurta de timp. Scazand numarul de zile lucrate vei putea sa scazi si tariful global. Cu siguranta ca un client va accepta acest lucru. Vei reusi astfel si sa iti demonstrezi valoarea de fiecare data.

No related content found.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

Hide me
Sign up! Veti fi la curent cu informatii utile oricarui freelancer.
Name: E-Mail:
Show me
Web Analytics