Domeniul freelancing-ului este unul extrem de motivant, de pasionant dar nu este mereu pentru toata lumea o cariera idilica. Sau o cariera atat de idilica precum crede lumea. Este si un domeniu stresant si imprevizibil care poate veni insa si cu multe bucurii si satisfactii.
Vom vorbi mai pe larg in acest articol despre acest aspect. In acest domeniu exista o tona de oportunitati dar trebuie sa stii si cum sa profiti de ele. Oare cum unii freelanceri gasesc mereu cele mai bune proiecte si misiuni in timp ce altii se lupta pentru a-si demara cariera? Care este reteta pentru a fi cel mai stralucit freelancer? Unii spun ca un freelancer ar trebui sa isi asume unele riscuri in timp ce altii cred ca felul in care comunica sau se descurca ii fac sa se remarce.
In realitate, o trasatura care ii face sa se remarce fata de altii este capacitatea de lor de a face fata unui refuz intr-o maniera constructiva. Iata insa care sunt sfaturile care te pot ajuta sa faci fata unui refuz.
Nu lua totul in mod personal. Un refuz poate sa fie cel mai greu de suportat dar este un lucru foarte des intalnit din pacate. Dar daca o persoana iti refuza serviciile asta nu inseamna ca nu esti bun la ceea ce faci. Nu are nicio legatura cu meritele sau cu cunostintele. Oamenii sunt foarte diferiti si asteapta lucruri diferite. Poate ca ideile lor nu corespund cu ale tale sau invers. Poate ca un nou client are o zi mai proasta sau ca nu are buget care sa le ajunga. Nu inseamna deci ca esti incompetent sau ca nu ai idei bune. Deci nu o lua niciodata personal. Un refuz nu are cum sa dauneze carierei tale de freelancer.
Nu te opri niciodata din cautari. Principala diferenta intre un bun si un excelent freelancer este exact capacitatea lui de face fata unui refuz. In timp ce unii abandoneaza cautarile dupa mai multe refuzuri, altii persevereaza. Fa o pauza si gandeste-te la actiunile tale. Este important sa iti dai seama de ce nu ai fost ales, de ce propunerile tale au fost refuzate si sa incerci sa iti imbunatatesti serviciile si ofertele.
Trebuie sa fii demn si amabil. Nu complica lucrurile reactionand stupid. Fii intelegator, demn si amabil. Poate ca unii clienti se vor mai razgandi deci incearca sa ramai in contact cu ei.
Intelege ca nici cei mai buni freelanceri nu sunt acceptati mereu. Un refuz poate fi dificil dar nu trebuie sa te impedice sa iti continui cariera. Chiar si cei mai buni au fost refuzati la un moment dat. Dar nu au renuntat. Refuzul face parte din viata, nu din esec iar succesul vine cand te astepti mai putin. Tine minte asta si concentreaza-te asupra muncii tale pentru a reusi la un moment dat in tot cee ce ti-ai propus.
Tu cum ai reactionat in fata unui refuz? Care sunt sfaturile tale?