Este de notorietate publica faptul ca freelancerii sunt niste specialisti in diaporame. Acesta le permit sa prezinte un raport sau o recomandare cat si sa se prezinte. Din aceste motive. Deci diaporamele sunt niste instrumente indispensabile pentru liberii profesionisti care vor sa stapaneasca atat forma cat si fondul. Solutia cel mai des folosita este cu siguranta PowerPointul, programul lansat de Microsoft. Foarte puternic, acesta te ajuta si sa faci multe lucruri dar trebuie si sa cunosti regulile de baza pentru a realiza cele mai bune prezentari si a te face remarcat in randul clientilor tai. Iata cateva sfaturi si trucuri pentru a reusi.
Powerpointu-ul reprezinta cel mai utilizat program din lume. Atuu-ul sau major este urmatorul- acesta poate regrupa foarte multe informatii pentru a le face sa defileze fara niciun risc de confuzie.
Este si un program care te lasa sa te bucuri si de cross-media – acesta pune in relatie coerenta diferite mijloace media pentru a servi mesajele tale si pentru a le face sa interactioneze – ecran, print, retele sociale, slideshare… Exista un ansamblu de modele adaptate proiectului pe care vrei sa il prezinti. Nu trebuie sa fii un expert in informatica pentru a folosi acest program.
Trebuie sa iti amintesti ca prezentarea ta va fi disponibila pe mai multe suporturi si nu numai pe hartie.
Cum sa realizezi niste diaporame eficiente pentru prezentarile tale?
Slide-urile suficiente sunt intre 12 si 15 pentru o prezentare de doua ore. Slide-urile cu unele comentarii sunt folosite pentru ca prezentarea sa devina mai atractiva. La fiecare diapozitiv este important ca auditorul sa ii inteleaga continutul, dar si datele tale de contact- site Web, logo al societatii, retele sociale…. sa fie cel mai bine puse in evidenta pentru ca acestea sa fie retinute cat mai simplu.
Ilustreaza cat mai bine diapozitivele. In completarea textelor, a sunetelor, a video-urilor si si imaginile pot sa ilustreze in mod creativ prezentarea. Programul powerpoint te ajuta sa creezi cu doar cateva clickuri niste prezentari atragatoare vizuale si convingatoare. Pentru a scapa de monotonie, te poti folosi de o poza care sa corespunda unei metafore – de exemplu o broasca testoasa pentru a sugera o evolutie mai grea…
Este posibil si sa ilustrezi din punct de vedere vizual conceptele, relatiile de sens cu schemele. Site-ul Exploratree are un ansamblu de structuri vizuale care te ajuta sa iti creezi propriile tale scheme.
Prezentarea culorilor. Este recomandat sa se schimbe usor culorile elementelor grafice la fiecare diapozitiv. Vei reusi astfel sa ritmezi evolutia grafica. Dapozitivele trebuie sa fie in versiune light si cat mai ilustrate. Poti lege unele efecte de animatie, combinatii de culori stabile care au un constrast puternic.
Continuturile si studiile de caz. Trebuie sa existe o coerenta vizuala intre diapozitive. Caracterele cat mai mari cu o amenajare si a spatiilor goale. Vei reusi sa pui in valoare continutul si sa folosesti efectele de tranzitie si de animatie cu parcimonie.
Ilustrarea slide-urilor importante cu studii de caz sau cu citate este cea mai buna modalitate pentru ca mesajul sa fie perceput. Si prestatia orala trebuie sa fie la inaltimea diaporamei tale.