De ce nu ar trebui sa devii freelancer?

Am tot vorbit in numeroase articole despre avantajele activitatii de freelancer, despre calitatile necesare sau de ce ar trebui sa optezi pentru domeniul liber profesionistilor. In acest articol insa iti spunem de ce nu ar trebui sa devii freelancer. Exista numeroase motive pentru care nu ar trebui sa devii liber profesionist. Daca te regasesti inseamna ca ti se potriveste mai bine statutul de salariat. Nu ar trebui sa devii freelancer daca:

Ai impresia ca va fi mai usor decat munca la o firma. Foarte multe persoane au impresia ca daca o sa inceapa sa lucreze pe cont propriu va fi mult mai usor. La urma urmei nu isi vor alege decat proiectele care ii intereseaza, nu vor avea sefi sau manageri carora sa le dea socoteala, colegi de suportat sau isi vor putea fixa propriul lor program. Dar daca intalnesc unele dificultati la inceput nu se gandesc ca nu au niciun coleg la care sa ii ceara ajutorul sau sfatul.

 Ai putina experienta. Daca nu ai terminat de mult timp facultatea cu siguranta ca nu ai nici multa experienta. Si iata si de ce experienta este mult mai importanta decat diplomele atunci cand esti freelancer. Intai si intai vei avea nevoie de un portofoliu pe care sa il arati clientilor. In plus, experienta ii dovedeste unui potential client ca esti capabil sa duci un proiect sau o sarcina pana la capat. Daca nu ai nimic in portofoliu nu exista nimic care sa indice ca esti cel mai potrivit.

Nu ai simtul afacerilor. Daca esti freelancer nu ai pe nimeni care sa se ocupe de marketing sau de relatiile cu publicul. Poti gasi pe cineva care sa te ajute dar cel mai bine ar fi sa te ocupi de toate singur.

Nu esti disciplinat. Daca nu te poti disciplina nici cum si sa te motivezi sa lucrezi cat mai mult nu vei face multi purici in calitate de freelancer. Daca stai ore intregi pe Facebook sau pe Twitter nu vei avea multe ore in care sa te ocupi de proiectele care mai au uneori si termene limita.

Nu stii unde sa iti cauti clientii. Cu siguranta ca este cel mai greu lucru. Trebuie sa iti cauti clienti atunci cand incepi. Daca nu ai nicio idee unde sa ii cauti sau cum, despre cum sa ii contactezi iti vei gasi cu greu proiectele si nu vei reusi sa traiesti din activitatea ta. Cel mai bine ar fi sa ai macar cinci clienti stabili inainte de a te dedica doar freelancingului.

Nu stii cum sa te motivezi tu insuti. Acest lucru este strans legat de stapanirea de sine si de auto-disciplina. Toate lucrurile pe care le ai de facut sunt strans legate de disciplina. Motivatia te ajuta sa gasesti mijloacele necesare pentru a face ceea ce vrei sa faci.

Deci a fi liber profesionist nu este potrivit pentru toata lumea. Este o alegere in cariera dar trebuie sa tii cont de calitatile necesare pentru a ajunge aici.

No related content found.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

Hide me
Sign up! Veti fi la curent cu informatii utile oricarui freelancer.
Name: E-Mail:
Show me
Web Analytics