Cum sa lucrezi eficient- tine o “not to do list” mai degraba decat o “to do list”

Atunci cand esti freelancer, stii foarte bine ca trebuie sa fii foarte organizat. Si aici intra si scrierea de liste. De obicei listele cu ce ai de facut sunt lungi si sarcinile sunt variate.

O lista cu prioritati este deci foarte importanta dar ar trebuie sa stii si care sunt lucrurile care nu ar trebui sa fie facute. Este foarte util si sa tii o lista cu « not to do list ». Aceasta te va ajuta sa te concentrezi si sa te eliberezi in munca ta.

Aici trebuie sa se regaseasca lucrurile care te fac sa pierzi timpul si care te fac sa te intrebi la sfarsitul zilei oare cum a trecut timpul atat de repede. Trebuie sa stii ce te distrage cel mai mult si cum sa faci tot posibilul pentru a le evita. Iata cateva idei care te pot ajuta.

E-mailurile. Toata lumea iubeste acest tip de comunicare si tine neaparat sa le verifice in fiecare moment al zilei. Orice am zice, orice am face, ceva important s-ar fi putut intampla. Utitandu-te la e-mailuri ai in gand faptul ca faci ceva util, cand de fapt in realitate amani pe mai tarziu pregatirea unui proiect sau a unei prezentari sau un telefon important de dat. Trebuie sa stabilesti un interval orar specific cand sa iti verifici e-mailurile de exemplu inainte sau dupa pauza de masa. Cand ai mai mult timp la dispozitie vei putea reveni asupra celor care sunt mai putin importante.

Apelurile telefonice. Daca ai multe lucruri de rezolvat si daca nu poti sa raspunzi, poti sa il lasi sa sune mai ales daca nu cunosti numarul. Poti reveni tu mai tarziu cu un telefon. Poti pregati asttfel un raspuns bun pentru acel apel. Si telefonul nu trebuie sa fie la tine non stop. O zi fara telefon vei vedea ca poate face minuni.

Retelele sociale. Trebuie sa ramai conectat. Retelele sociale sunt si mai iubite decat e-mailurile. Nu ne mai putem imagina viata fara ele. Dar ele te fac si sa pierzi cel mai mult timpul. Poate ca cineva a postat un comentariu nou sau ti-a lasat un mesaj…. Inchide din cand in cand retelele precum Twitter, LinkedIn sau Facebook si vei fi surprins cand vei vedea ce mult poti lucra in aceasta perioada de timp.

Contactul cu clientii. Bineinteles ca trebuie sa furnizezi o munca de calitate si ca trebuie sa mentii o relatie stransa cu clientii tai. Aici trebuie sa te gandesti sa stabilesti anumite prioritati. Incearca sa multumesti pe toata lumea si vei pierde mai mult timp decat trebuie. Calculeaza insa care sunt clientii care te fac sa pierzi 20% din timp si ai un beneficiu de 80% si care sunt cei care te fac sa pierzi 80% din timp si ai un beneficiu de 20%. Trebuie deci sa incerci sa iti ierarhizezi clientii. Pe care sa o pastrezi pentru tine bineinteles.

Munca trebuie sa ramana munca. Trebuie sa iti repartizezi in mod clar orele de munca si timpul liber. Chiar daca relatiile profesionale sunt bune pentru afacerea ta acestea nu ar trebui sa fie singurele legaturi sociale. Munceste eficient deci pentru a avea si timp liber pe care sa il petreci cu prietenii.

No related content found.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

Hide me
Sign up! Veti fi la curent cu informatii utile oricarui freelancer.
Name: E-Mail:
Show me
Web Analytics