Wikipedia spune urmatoarele – Cloud Computing, tradus cuvant cu cuvant „computare in nor”, este un concept modern in domeniul computerelor si informaticii, reprezentand un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicatii, acces la informatii si stocare de date, fara ca utilizatorul sa aiba nevoie sa cunoasca amplasarea si configuratia fizica a sistemelor care furnizează aceste servicii. Pentru cloud computing inca nu exista un nume romanesc incetatenit.
Cloud computing inseamna si accesul prin intermediul unei retele de teleocmunicatii la unele resurse infrormatice partajate si reconfigurabile.
Clasificare După livrare
Software as a service- Software ca serviciu
Platform as a service- Platforma ca servici
infrastructure as a service- Infrastructura ca serviciu
Dupa implementare:
Cloud public
Cloud privat
Cloud hibrid
Cloud pentru o comunitate (community cloud)
Marile intreprinderi din sectorul informatic, precum IBM, Microsoft, Google sau Dell sustin masiv cloud computingul care este considerat uneori ca fiind o importanta schimbare a sistemelor informatice.
Cloud- cinci motive pentru ca un freelancer sa apeleze la el. Liberii profesionisti ar trebui sa foloseasca cat mai mult clous computingul. Iata si de ce.
– eliberarea infrastructurii informatice. Cum infrastructura informatica este serviciul, utilizatorul sau clientul, nu va mai trebui sa se preocupe cu privire la functionarea sa sau la mentenanta sa. Un castig in ceea ce priveste timpul care nu este deloc de neglijat.
– flexibilitatea ofertei. Un freelancer poate sa isi mareasca aici spatiul de stocare. Puterea si serviciile asociate constuiie si ele un atu major pentru un freelancer care este pe cale sa isi dezvolte activitatea si care are un buget limitat la inceputurile sale. Datorita serviciului cloud acesta poate sa evolueze in functie de nevoile sale fara sa faca o gaura im buget.
– o functionare mutliplatforma. Calculator la birou, laptop, tableta cu touch screen, smartphone… iti duci cu tine peste tot datele centralizand in acelasi timp informatiile in acelasi loc. In plus, aproape toate solutiile in cloud propun si aplicati mobile – windows phone, Android, IOS, etc.
– securitatea informatica. Nu toata lumea se pricepe la acest lucru. Si este extrem de importanta atunci cand esti responsabil cu unele date mai sensibile sau mai delicate ale clientilor. Cloud computingul este in fata cu cativa ani lumina in ceea ce priveste siguranta informatica.
Iata cateva solutii gratuite recomandate:
– Dropbox.
– Google Drive.
– SugarSync.
– Box.
– Microsoft Skydrive.
– Amazon Web Services.